Seo Ekspert logo

SEO artikler

Hvad er ophavsret?

Den hurtige og korte forklaring er at, ophavsret er at, indehaveren af et “værk” har eneret til at bruge “værket”.

Lidt mere forklaring er, at den der har lavet et “unikt” værk, ejer rettighederne til at bruge værket og bestemmer egenrådigt over hvor det må bruges.

Det er IKKE ophavsret på alle værker. Faktisk er der mange ting der ikke er ophavsret på, selv om folk tror det.
Se eksempler på “ikke ophavsretlige” værker ⇒

Ophavsret Seo Artikler af SEO-ekspert.dk

Originalt værk har ekslusive rettigheder

Ophavsret er en juridisk rettighed, der giver skaberen af originalt værk eksklusive rettigheder til brug og distribution af deres arbejde, normalt for en begrænset periode. Værket kan være tekster, litteratur, musik, film, kunst, software, personlige breve, eller enhver anden form for kreativt udtryk.

Ophavsretten beskytter skaberens ret til at bestemme, hvordan deres værk anvendes, herunder retten til at tillade eller forbyde reproduktion af værket, offentlig fremføring, distribution, afledte værker og, i nogle jurisdiktioner, offentlig visning.

Den har til formål at fremme kreativitet og innovation ved at give skabere kontrol over og kompensation for brugen af deres værker. Ophavsretten opstår automatisk, når værket skabes og fastlægges i en eller anden form, der gør det muligt at kommunikere det til andre. Den kræver ikke registrering for at være gældende, men i nogle tilfælde kan registrering tilbyde yderligere juridisk beskyttelse og fordele.

Hvad er et ophavsretligt "værk"

Definitionen af et ophavsretligt “værk” refererer til ethvert originalt resultat af kreativ indsats, der er fastlagt i en materiel form, hvilket betyder, at det kan opfattes, reproduceres eller på anden måde kommunikeres, enten direkte eller med hjælp af en maskine eller en enhed. Dette kan omfatte litterære og kunstneriske værker som bøger, manuskripter, skuespil, digte, malerier, skulpturer, fotografier, film, musikkompositioner, lydoptagelser, arkitektoniske værker, software, databaser og mere.

For at et værk kan være beskyttet af ophavsret, skal det udvise et vist niveau af originalitet og kreativitet, men det behøver ikke at opnå eller overstige nogen kvalitets- eller æstetisk standard.

Det centrale er, at værket er skabt af en person og udtrykker en original tanke. Derfor er det vigtigt at du passer på dine tekster og du altid sørger for at lave originale tekster der ikke findes andre steder på nettet

Ikke ophavsretligt værk

Ikke ophavsretlige værker

Mange tror at der er copyright på alt der skrives, men sådan er det faktisk ikke. Der findes masser af det der kaldes “ikke ophavsretlige værker” Dette fandt jeg ud af da jeg havde jokket i spinaten.

For nogle år siden fik jeg et ret træls brev fra en advokat om at jeg havde kopieret noget tekst fra hans klient hjemmeside. 

I bund og grund havde advokaten ret. Problemet var bare at advokaten ikke havde tjekket hvad det var jeg havde lavet.

Ophavsret Fejl 404 siden findes ikke

Jeg vejede mig men havde jeg brudt ophavsretten?

Jeg havde været ovre på en anden hjemmeside og fundet noget jeg gerne ville skrev om. Jeg lavede lige den klassiske Copy paste. Flyttede teksten over til min hjemmeside. Her skrev jeg en anden tekst der handlede om det samme. Jeg sørgede for at min tekst var mere grundig og mere forklarende. Da jeg var færdig så slettede jeg det jeg havde hentet fra den anden hjemmeside. Alt var i den skønneste orden, eller det troede jeg.

Efter meget skriven frem og tilbage med en ret påståelig advokat, fik jeg tilsendt “beviset” som advokaten sad med. Det var nu ret godt at jeg fik det, for det viste at jeg IKKE havde udgivet deres tekst, MEN jeg havde hevet en lille kode med fra advokatens klient hjemmeside og det var faktisk den kode de nu brugte som bevis.

Ja jeg havde kvejet mig i stor stil MEN jeg havde IKKE udgivet noget af deres tekst.

Hvis jeg havde udgivet det de havde på deres hjemmeside så havde jeg skrevet. “Fejl 404 Siden findes ikke” og ja det er så en sætning der går ind under termen HTML koder og der er ingen der har ophavsret på html koder eller den sætning.

Har du ophavsret på din hjemmeside?

Når du får lavet en hjemmeside så er det vigtigt at afklarer inden du indgår en aftale om du har ophavsret på din hjemmeside.  Kort sagt du skal sørge for at Eje din hjemmeside.

Hvis du selv designer din hjemmeside, så har du ophavsret på hjemmesiden. Hvis du lader et andet firma om at designe din hjemmeside så har de faktisk ophavsret på designet af hjemmesiden. Det betyder at du kan risikerer der findes kopier af din hjemmesides udseende. 

Det er ikke altid fedt at være en kopi af en anden hjemmeside. 

Ejer du din egen hjemmeside

Dette skal du vide hvis du får lavet en hjemmeside.

Der er nogle ting du skal holde øje med når du får lavet en hjemmeside. Alt det indhold der er på hjemmesiden, her taler om fotos og tekster, Det bør du selv leverer til din udvikler. På den måde har du ophavsretten til de to ting. Så er der kode, plugin og design.

Det er ofte noget, som folkene bag hjemmesiden har kreeret specielt, eller brugt en færdig skabelon til dig. Men her kan der komme et problem. For selvom du har betalt, en pris, for det hele, har du faktisk kun fået lov til at bruge det. Det lyder måske ikke som noget stort lige nu, men hvis du en dag skulle komme på kant med dem, der har lavet din hjemmeside, så er det ikke sikkert, du bare kan tage alt indholdet med dig. Det er nemlig dem, der har lavet det, som har rettighederne til det.

Open source herunder wordpress

Hvis dit website er lavet i noget, der hedder open source CMS. Det kunne være WordPress. CMS betyder, at softwaren er frit tilgængelig og ikke ejet af nogen specifik, så er situationen lidt anderledes. Her har den person, der har sat dit site op, ikke rettigheder over selve softwaren ( wordpress). Men alt det unikke, de har tilføjet, design af hjemmesiden, billeder, tekster, smarte tilføjelser eller ekstra funktioner. Det har de stadig rettighederne til.

Derfor, kort sagt, det specielle udseende og de ekstra finesser, de har tilføjet til din hjemmeside, det er deres kreative fodaftryk og det har de ophavsret til. Derfor bør du få lavet en kontrakt med firmaet som du hyre til at lave hjemmesiden, hvor der står at når du har betalt så ejer du alt på hjemmeside. Dog altid undtaget, CMS, plugin og de standart ting der bruges.

Det er ofte en halv dyr klausul men det kan godt betale sig i sidste ende

Salg af hjemmeside

I teorien så kan du ikke gennemføre et salg af din hjemmeside hvis du ikke ejer ophavsretten til designet, funktionerne, teksterne, billederne og andre speciel funktioner.

Forestil dig, du har smidt en pæn sum penge efter at få kreeret noget virkelig fedt design, software, nogle eye-catching billeder eller nogle skarpe tekster, men du glemte lige det der med ophavsret. Ups! Nu sidder du der og kan faktisk ikke sælge dit fancy nye produkt videre. Bum, du kan ikke sælge hverken dit design,  din software, dine billeder eller tekster til andre.

salg af hjemmesider

Du skal sikre at ophavsretten følger med i købet.

Det her er faktisk en ret almindelig knibe for folk, der laver indhold til hjemmesider. Tænk, du får nogle til at skrive tekster for dig, men glemmer at sikre, at ophavsretten følger med i købet. Så står du der og kan ikke rigtigt sælge teksterne videre til din kunde.

Det sker hele tiden, det der med at folk sælger noget videre, de teknisk set ikke har rettighederne til. Derfor skal du også passe på når du køber noget af andre. Mange gør det uden at tænke over det, og ofte er der ingen konsekvenser. Men vil du være på den helt sikker side, er det smart at sørge for at få ophavsretten overdraget 100%.

Det viser også en mulig køber, at du har tjek på tingene og passer på dine rettigheder og værdier. På den måde kan et salg af hjemmesiden gemmenføres helt lovligt og ikke ende i en juridisk kattepine.

Hvis du ikke har styr på ophavsretten og en dag opdager dit design, din software, dine billeder eller tekster er på en anden hjemmeside, så står du uden juridisk rettigheder, hvis du ikke har fået styr på ophavsretten. Uden den er det op til producenten, der har lavet hjemmesiden, at tage kampen op.

Speciel udviklede plugins eller funktioner

Har du fået speciel udviklet er plugin eller unikke funktioner i forbindelse med din hjemmeside så sørg for at du har en skriftlig aftale om at du har ophavsretten til det.

Hvis du har fået lavet noget helt specielt software, en hjemmeside eller måske en webshop, og du gerne vil have den helt for dig selv, er det vigtigt at huske på at få styr på papirarbejdet. Du skal have en aftale på plads, der overfører alle de fine rettigheder til dig eller dit firma – altså både ophavsretten og retten til at bruge det, som du vil.

Plugin og ophavsret

Det er ikke så svært men kan være dyt at få ophavsret på det du køber

At få flyttet ophavsretten over på dit navn er faktisk ikke det store cirkus. Du kan gøre det med en kontrakt, hvis I allerede kører med det til andre dele af projektet, eller du kan gøre det super simpelt og bare få en mail fra dem, der har lavet det, hvor de giver dig rettighederne.

Men, der er lige en lille hage. Den der med at programmøren eller firmaet, som har udviklet dit software, ikke længere ejer det og måske ikke er super ivrige efter at opdatere eller videreudvikle det uden at skrue godt op for prisen. Det er fordi, de ikke er de eneste, der kan pille ved det længere. Det kan gøre det lidt tricky at få lavet nye ting, fixet bugs eller opdateret softwaren.

Husk, det her gælder uanset om du er en lille bitte virksomhed eller solo selvstændig. Det gælder din egen lille hjemmeside, dit logo, de billeder du bruger, og teksterne på din side.