Seo Ekspert logo

SEO artikler

Hastighedsoptimering på hjemmesider

I en verden, hvor hvert sekund tæller, kan din hjemmesides hastighed være forskellen mellem succes og fiasko.

Besøgende forventer lynhurtige load-tider, og selv et splitsekunds forsinkelse kan føre til tab af interesse, nedsat brugerengagement og mistede salg.

Hastighedsoptimering på hjemmesider er ikke bare en teknisk nødvendighed, det er en afgørende faktor for at sikre en positiv brugeroplevelse, forbedre søgemaskinerankinger og maksimere konverteringer.

I denne artikel dykker vi ned i kunsten og teknikken bag at få hjemmesider til at flyve. Du vil få ideer, strategier og bedste praksisser, der hjælper dig med at gøre din hjemmeside hurtigere end nogensinde før. Uanset om du er webudvikler, ejer af en hjemmeside eller bare nysgerrig efter, hvordan internettet fungerer, er der masser at lære om hastighedsoptimering. Lad os sætte farten op!

Hastighedsoptimering på hjemmeside er som en hurtig bil

Google page speed er et kanon værktøj

Google page speed er et Gratis værktøj der kan fortælle dig hvad der er galt på din hjemmeside. Google Page speed kan du finde her. Du skal blot indsætte din url og afvente resultatet.

Inden for få minutter så får du en rapport der fortæller dig hvad der kan forbedres på din hjemmeside, både når det kommer til mobil og tablet.

Det bedste er at have 100% i alle 4 parametre men der er ikke altid nemt. Derfor bør du satse p at være bedre end dem der ligger på side 1 på Google når du tjekker for de søgeord du gerne vil rangerer på.

Frustreret over hastigheden på hjemmesiden

Serveren har betydning for din hjemmesides hastighed

Når din hjemmeside deler serverplads med en række andre sites, træder du ind i en verden, hvor “fællesskabet” ikke altid er til din fordel. Forestil dig serveren som en motorvej, jo flere biler (hjemmesider), der er på vejen, jo større er risikoen for trafikpropper. Dette kan have en mærkbar effekt på, hvor hurtigt din hjemmeside indlæses for dine besøgende.

Serverens ressourcer såsom processorkraft, hukommelse og lagringsplads er ikke ubegrænsede. Når mange hjemmesider ligger på samme server og kæmper om disse ressourcer, kan det føre til, at din hjemmeside bliver langsommere, især hvis en eller flere af de andre sites oplever høj trafik eller bruger meget af serverens kapacitet. Dette fænomen er lidt som at have en roommate, der altid streamer i 4K, mens du prøver at arbejde online; internettet bliver trægt for alle på netværket. Du kan vælge at investerer i hastighedsoptimering, men måske kan du flytte til din egen server og det alene gør din hjemmeside hurtigere.

Page size

  • Hvis du gerne vil kende din hjemmesides størrelse så kan du faktisk se det på tools.pingdom.com Her kan du sætte din url ind og lade den undersøge din hjemmeside for flere forskellige ting. Herunder hele din hjemmesides størrelse. Den viden kan du bruge hvis du overvejer at få din egen server. Så kan du nemlig se hvor meget plads du har brug for hvis du får din egen server.

Webshops / e-handelsplatforme kan miste kunder

Dette er særligt kritisk for e-handelsplatforme og hjemmesider, der kræver lynhurtig indlæsning for at holde brugernes opmærksomhed og omdanne besøg til salg. En langsom hjemmeside kan betyde tabte kunder og indtægter, da brugere ofte forlader en side, der tager mere end et par sekunder om at indlæse.

Derfor er det værd at overveje hostingløsninger, der tilbyder dedikeret serverplads eller cloud-baserede løsninger, der dynamisk kan skalere med din hjemmesides behov. Ved at investere i en hostingplan, der sikrer, at din hjemmeside har de ressourcer, den behøver, kan du forbedre din hjemmesides hastighed, sikkerhed og generelle brugeroplevelse. Du kan stadig lave hastighedsoptimering men nu får du garanteret meget mere ud af den investering, end hvis du bliver på den sløve server. Det er en investering i dit sites fremtid og i at give dine besøgende den bedste mulige service.

Din hjemmesides hastighed skal helst være under 1,2 sekund

Når det kommer til hvor hurtigt din hjemmeside skal være, så har jeg en personlig regel. Hjemmesider skal helst ikke bruge mere end 0,8 til 1,2 sekunder på at loade. Det er vigtigt at huske, at der er to slags hastighed, når vi snakker hjemmesider. Først har vi den tekniske hastighed, som er den rene loadtid for siden i din browser. Så er der den “oplevede” hastighed, der handler om, hvor hurtigt det føles som om siden loader, selvom al indholdet ikke er dukket op på én gang.

Det får mig til at føle, at tingene sker hurtigt, fordi jeg får noget at kigge på med det samme, og det gør hele oplevelsen bedre. Det sker ofte, hvis din hjemmeside skal trække en masse data fra forskellige steder i din virksomhed, eller hvis du bruger store, tunge billeder, videoer eller hvis din hjemmeside er opbygget forkert.

hurtig vs langsom loading

Hastighedsoptimering med Load tid på 0,8 til 1,2 VS 2,0 til 3,5

Hastighedsoptimering påvirker load tiden for en hjemmeside. Det har betydelig indflydelse på brugeroplevelsen og kan, have afgørende betydning for hjemmesidens succes. Når din hjemmeside loader på mellem 0,8 til 1,2 sekunder, sammenlignet med en hjemmeside, der loader på mellem 2 til 3,5 sekunder, er der flere vigtige fordele:

1. Forbedret brugeroplevelse

  • Brugere foretrækker hurtigt indlæsende sider. En hjemmeside, der loader hurtigt, giver en mere flydende og behagelig brugeroplevelse, hvilket øger sandsynligheden for, at besøgende bliver længere på din side og udforsker flere sider.

2. Højere konverteringsrater

  • Forskning har vist, at hjemmesider, der loader hurtigt, ofte har højere konverteringsrater. For e-handelswebsteder kan selv en lille forbedring med hastighedsoptimering, i loadtid føre til en markant stigning i salget. Brugere er mindre tilbøjelige til at forlade din hjemmeside i frustration, hvilket øger chancerne for køb eller kontakt.

3. Forbedret SEO-rangering

  • Google og andre søgemaskiner prioriterer hurtigt indlæsende hjemmesider i deres søgeresultater. En hurtigere loadtid kan derfor forbedre din hjemmesides SEO-rangering, hvilket gør det lettere for potentielle kunder at finde dig online.

4. Mindre afvisningsrate

  • En afvisningsrate beskriver procentdelen af besøgende, der forlader hjemmesiden fra landingssiden uden at interagere med den. Hurtige og hastighedsoptimeret hjemmesider har tendens til at have lavere afvisningsrater, da brugere er mere tilbøjelige til at engagere sig med indholdet, når det præsenteres hurtigt.

5. Forbedret mobiloplevelse

  • Mange brugere tilgår internettet via mobile enheder, hvor forbindelsen kan være langsommere. En hjemmeside, der er optimeret til at loade hurtigt, selv på mobile enheder, tilbyder en bedre brugeroplevelse, hvilket er afgørende, da mobiltrafik fortsætter med at stige.

At hastighedsoptimerer reducere din hjemmesides loadtid fra 2-3,5 sekunder til 0,8-1,2 sekunder kan have en rigtig positiv effekt på brugeroplevelsen, konverteringsrater, SEO-rangering, afvisningsrate og den generelle tilfredshed blandt dine besøgende. I den digitale æra, hvor tålmodigheden er lav, og konkurrencen er høj, kan en hurtigt indlæsende hjemmeside være nøglen til online succes.

Sådan kommer du i gang med at gøre din hjemmeside hurtigere

Det første du bør kigge på når du vil hastighedsoptimerer, er dine billeder og videoer. Det er en god ide at rette på størrelsen på dine billeder, manuelt, så du faktisk gør billedet mindre. En god huske regel er at dine billeder må max fylde 200 kb men det er bedst hvis de ikke overstiger 50 kb. Det er noget du nemt kan rette i photoshop eller i Tinypng.com hvor du bare kan droppe dine billeder over uden den store tekniske uddannelse.

Dernæst så bør du kigge på om du har en video liggende der starter af sig selv. Ja det ser smart ud men det gør din hjemmeside laaaaangsom. Sørg for at folk skal klikke på din video så den starter hvis de vil se den.

Optimering af hastigheden på hjemmeside

Noget der virkelig kan sløve din hjemmeside er hvis du har en masse ting der bevæger sig på siden. Det kan være effekter, gif eller andet smart i en fart. Få det stoppet hvis du vil have en hurtig hjemmeside, det i sig selv er en del af at hastighedsoptimerer din side.

Det kan være en god ide at installerer et plugin der kan hastighedsoptimere din hjemmeside. Men bare husk det er ikke noget at købe pluginnet, uploade det og så er din side IKKE hastighedsoptimeret. Først nu skal der en ind som ved hvordan det skal sættes op og hvor pluginnet skal gøre en forskel. Desværre oplever jeg mange der tror at bare de installerer det plugin de lige har købt så virker det.